Historia och kultur

Människan har i princip alltid trott på att vissa nummer har en viss betydelse, både kulturellt och religiöst. Ett nummer som återkommer ofta som ett något magiskt nummer är tre, forskarna tror att det härstammar från treenigheten i bibeln men antagligen är det mycket äldre än så. Enligt många folkliga myter så får man allting trefaldigt igen, alltså om du gör något ont mot någon så kommer det att komma trefaldigt igen och samma sak om du gör något gott mot någon.

Men självklart är det inte bara numret tre som har och har haft stor betydelse i historien och kulturen. Flera andra mystiska tal har spelat stora roller i folks liv, i alla fall om man ska tro på berättelser och legender.

Bibliska turnummer och andra nummer

Det är inte bara numret tre som har sina rötter i bibeln, man brukar även prata om turnumren tolv efter de tolv stammarna i Israels folk och Jesus lärjungar och sju efter sju dagar och sju års väntan.

Det finns så klart andra nummer som i många kulturer haft stor betydelse för människorna. Till exempel i Kina så använder man inte bara turnummer när det handlar om spel utan dem är en del av flera livsfilosofier. Där är det absolut mest tursamma numret, nummer åtta. Det säljs till och med telefonnummer för skyhöga summor om dem har flera åttor i sig. Dessutom manifesterade man det ju för hela världen under OS som började åtta minuter över åtta den åttonde augusti år 2008.

Det nummer som i flera kulturer världen över har fått representera och som fortfarande representerar otur är nummer 13. Detta otursnummer har antagligen också sitt ursprung i den kristna bibeln då Judas förrädaren var den trettonde lärjungen till Jesus. I flera byggnader i Kanada och USA har man till och med undvikit att ge någon husvåning namnet tretton.